Májusi fagyok 2018 – Itt a forradalmi ellenszer

Az elmúlt néhány évben igencsak elszokhattunk attól, hogy hazánkban komoly mínuszok jellemezzék a teleket, holott egykoron akár a mínusz húsz fok is a tél természetes velejárója volt. A fagypont alatti hőmérséklet azonban nem jelent egyet azzal, hogy mindenféle élet megszűnik létezni a szabadban, hiszen egyes élőlények kémiai úton igyekeznek tenni annak érdekében, hogy a hideg ne pusztítsa el őket. A folyókban, tavakban a fagyzóna alatt a hőmérséklet fagypont fölött marad, így a halak számára ideálisnak bizonyul ez a terület. De mi a helyzet az élővilág mezőgazdaságot érintő részével?  Míg télen a természet abban a fázisában van, amikor nem jelentenek gondot a mínuszok, de a tavasztól induló időszakban már annál komolyabb áldozatokkal járhat, ha nulla fok alá süllyed a hőmérő higanyszála.

Rendkívül veszélyesek a májusi fagyok

A fagy elleni védekezés gyümölcsösben és szőlőültetvényeken egyaránt nagyon fontos. Mivel a növények nem tudják az állatokhoz hasonlóan helyüket változtatni, és belső hőtermeléssel sem rendelkeznek, ezért a tavaszi fagyok rendkívül veszélyesek lehetnek számukra élettani szempontból. A sejtroncsolódás és a dehidratáció következtében fagykárok jönnek létre, melyek hátulütőit talán senkinek sem kell bemutatni. Ugyan a fagytűrő képesség változó lehet például a szőlő fajtájától függően, de a fagy egyik típusnak sem tesz jót.fagykár a szőlőben

A levegőtlen talaj veszélyesebb a növények számára

Természetesen nem mindegy, hogy egész nap fagypont alatt marad-e a hőmérséklet, vagy csak a hajnali órákban lehet fagyra számítani. A mezőgazdaságban használt talajművelési módok is hatással vannak arra, hogy mennyi levegő kerül a talajba. Így a szántás vagy a tárcsázás hatására változik a fagyos talajlevegőmennyiség és ezzel együtt a talaj hővezető képessége szintén. Mindezek függvényében a talajban eltérő mélységig jelentkezik fagy. Alapvetően elmondható, hogy ha a talaj magasabb levegőtartalommal bír, akkor a fagy nem hatol le olyan mélységig, mintha levegőtlen talajról lenne szó. Ha hótakaró is fedi, akkor jobbak a növények esélyei, hiszen a hó kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik.

Korszerű megoldás a fagykárok ellen

De mégis mit tehetünk a gyümölcsök elfagyása ellen? Hogyan vészelhetik át a növények a korszerű technológiának köszönhetően a jeges hajnalokat és nappalokat? A májusi fagyok 2018tapasztalatok azt mutatják, hogy hazánk időjárása igencsak kiszámíthatatlanná vált, ezért nem kizárt, hogy a májusi fagyok 2018-ban is előfordulhatnak. Jó hír viszont a mezőgazdasággal foglalkozók számára, hogy ma már létezik olyan modern eszköz, melynek segítségével megóvhatóak a növények a fagy káros hatásaitól.

Forró levegő és gőz

A FogDragon hatékony, gazdaságos és megbízható segítséget kínál a tavasszal előforduló talaj menti fagyok elleni védekezésben. A gép tüzelőanyag elégetésével, forró levegő kibocsátásával akadályozza meg az elfagyást, az ehhez társuló gőz pedig nem engedi a hőnek a talajból való kilépését. A könnyedén mozgatható gép 10 ha föld számára biztosít védelmet, tüzelőanyagként pedig olyan természetes anyagok használhatóak fel, mint például a faforgács, a fűrészpor, a széna-, a szalma- vagy a kukoricabálák, de a farönkök is gond nélkül alkalmazhatóak.fogdragon trakorral

A megfelelő méretű traktorral mozgatott gép kiválóan alkalmas akár keskeny ültetvények esetében is. Hasonló elven működik az a helyben telepített változat is, amely a tavaszi fagyvédelem során remek választásnak bizonyul kisebb kertek, szőlőültetvények kapcsán.

Tavasszal jelentős a fagykár-veszély

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a szőlők esetében vannak télen kiváló fagytűrő képességgel fogdragon készülékrendelkező fajták, ám ezek kifejezetten fagyérzékenyek lehetnek tavasszal. Nagyon fontos, hogy időben gondolkozzunk, és szükség esetén a megfelelő FogDragon gép alkalmazásával gondoskodjunk a fagyvédelemről. Hosszú távon mindenképpen megéri a befektetést, s használatával sok bosszúságtól, és persze anyagi kártól kímélhetjük meg magunkat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fagykárok mértéke tavasszal jelentősebb nagyobb, mint ősszel, ezért az első tavaszi napsugaraknak még semmiképpen se örüljünk önfeledten. A fagykárok mértékét egyébként nem csak a fagy időtartama határozza meg, hanem az is, hogy a növény éppen milyen állapotban van. Mivel tavasszal a növények a mélynyugalmi állapotból már fagyérzékeny életszakaszba lépnek, ezért ilyenkor a fagy komolyabb kárt okozhat. A szakemberek véleménye szerint a fagykárok körülbelül 65-70 százaléka a hazai termesztésű szőlő és gyümölcsfajok esetében tavasszal fordul elő. A már sokak által sikeresen alkalmazott FogDragon remek választás akkor, ha a cél a fagy elleni védekezés gyümölcsösben.