Milyen projektmenedzsment képzések vannak?

Fókuszban a hatékonyság

De mégis miért fontos, hogy otthonosan mozogjunk a projektek előkészítése, megvalósítása projektmenedzsment hatékonyságakapcsán? Legyen szó bármely területről, a határidőre, kifogástalan állapotban elvégzett munka alapvető feltétele az eredményességnek és a megbízhatóságnak. A tapasztalatok szerint sok vállalkozás éppen ott rontja el, hogy nem képes így tevékenykedni, s ennek oka legtöbbször a szervezés hiányában rejlik. Fontos, hogy ne csak a célokat tűzzük ki, hanem a felé vezető utat is kidolgozzuk. A teljes munkafolyamatot részfeladatokra célszerű bontani, s ezek elvégzéséért minden esetben felelősöket ajánlott kinevezni. A projektmenedzsment képzés során többek között ezekkel a területekkel is megismerkedhetnek a résztvevők. Amennyiben nemzetközi minősítést szeretnénk szerezni arról, hogy otthonosan mozgunk a projektmenedzsment területén, úgy a CAPM illetve a PMP kurzusok bizonyulnak a legjobb döntésnek. Lássuk, miről is van szó ezek esetében!

CAPM akár kezdőknek is

A CAPM, vagyis a Certified Associate in Project Management minősítést kifejezetten azoknak javasolják a szakemberek, akik kezdő vagy kissé már tapasztaltabb projektmenedzserek és a megfelelő nemzetközi minősítést is szeretnék magukénak tudni. Pályakezdőként is remek választás lehet, hiszen a végzettség birtokában felgyorsítható a karrier építése és vezető pozícióba kerülve sikerülhet bizonyítani a rátermettséget és a hozzáértést. A jelentkezéshez legalább középfokú végzettség, érettségi szükséges. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a vizsga letétele előtt 1500 óra igazolt részvétel szükséges projektmunkában és minimum 23 órányi képzési óraszám. A sikeres vizsga érdekében nem elegendő az elméleti tudás, hiszen a gyakorlatra is kiemelt hangsúlyt helyeznek a szakemberek. A feladatok átlátása és a jó szervezőkészség szintén nélkülözhetetlennek bizonyulnak a területen.

capm képzés

PMP képzés profiknak

Ellenben a CAPM kurzussal, a PMP képzés megszerzését azok számára javasolják a hozzáértők, akik már jelenleg is tapasztalt projektvezetőként tevékenykednek, és karrierjük építése érdekében szeretnének komplexebb vezetői feladatokat megszerezni. Hazánkban még viszonylag kevesen rendelkeznek ezzel a minősítéssel, ezért egyértelműen elmondható, hogy jelentős méretű projektek vezetésére kifejezetten azok közül válogatnak a szakemberek, akik magukénak tudhatják a PMP minősítést.

pmp képzés

A karrierépítésen túl az anyagiak szempontjából sem mindegy, milyen nemzetközi végzettséggel rendelkezünk. Általánosságban elmondható, hogy a minősítés megszerzése után legalább 20-21 százalékkal növekszik egy szakemberek fizetése. Mivel ez a minősítés a területen a legjobbnak számít, így egyértelműen prestige értékkel is bír, ami a karrier építésének szempontjából korántsem elhanyagolható. S hogy mennyire nehéz a vizsga? A CAPM képzés végén sem egyszerű az, de kétségtelen, hogy a PMP vizsga követelményei messze meghaladják. Fontos, hogy a speciális tudást megkövetelő vizsga előtt célszerű vizsgafelkészítő kurzuson részt venni, mely célirányos segítséget jelenthet a sikeres akadályvételhez.

A projektmenedzsment tanfolyamok alkalmával a terület profijai segítenek jobban megérteni azokat a szervezési, tervezési feladatokat, amelyek nélkülözhetetlenek a projektek időre történő, megfelelő minőségben zajló kivitelezéséhez. Az eredményes vizsga érdekében remek választásnak bizonyulnak a felkészítő kurzusok, hiszen a vizsgán számos olyan, gyakorlati tudást megkövetelő feladat is várható, melyek komplex rálátást és szakértelmet követelnek meg a vizsgázótól. A több helyes út közül nem egyszerű kiválasztani a leginkább optimális megoldást. A vizsgát megelőző kurzusok igyekeznek felkészíteni az ilyen feladatokra is.